Moje ulubione danie czyli łosoś na parze z warzywami a więc zaczynamy.
Składniki :
- 300 g łososia
- 4 pomidory koktajlowe
- 4 plastry cytryny
- 6 plastrów masła
- sól
- pieprz
- bazylia
To ci się przyda
- ręcznik papierowy
- folia aluminiowa
- garnek do gotowania na parze
- Przekrój rybę na 2 części.
- Do naczynia wlej 1 litr chłodnej wody i rozpuść w niej garść soli.
- Umieść łososia w solance na 10 minut, po czym wyjmij i osusz ją papierowym ręcznikiem.
- Rozłóż kawałek folii aluminiowej i połóż na niej plaster masła, na nim kawałek łososia. Dopraw rybę solą i pieprzem.
- Na kawałku łososia ułóż 2 plastry masła, 2 plastry cytryny.
- Umyj pomidory koktajlowe, przetnij na pół i połóż na wierzchu łososia. Całość posyp bazylią i zawiń szczelnie folię.
- Nalej wody do garnka do gotowania na parze. Na górną część garnka połóż zawinięte kawałki ryby i paruj 12-15 minut.
źródło:http://www.codogara.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz